Dlaczego probiotyki?
Probiotyki są jedną z najstarszych grup dodatków żywieniowych, jednak cały czas zyskującą coraz większą popularność. Greckie „pro bios”, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy „dla życia”, zapoczątkowało adekwatne nazewnictwo preparatów probiotycznych, które w myśl definicji WHO i FAO są „żywymi mikroorganizmami”. Probiotyki suplementowane we właściwej dawce wpływają korzystnie na mikrobiologiczny ekosystem jelit gospodarza poprzez wytworzenie korzystnego bilansu pomiędzy korzystną a patogenną mikroflorą, zapobiegają przed nadmiernym wzrostem patogenów, co wpływa na poprawę stanu zdrowia.
Mechanizmy „korzystnego oddziaływania” preparatów probiotycznych:
- hamowanie adhezji patogenów do ścian
- wytwarzanie związków przeciwbakteryjnych, takich jak kwasy, nadtlenek wodoru i bakteriocyny
- modulowanie układu odpornościowego
- zmniejszenie stanów zapalnych
Korzyści z zastosowania dobrego probiotyku:
- Zdrowy układu pokarmowy
- Optymalna perystaltyka jelit
- Korzystna flora jelitowa
- Zwiększona strawność składników pokarmowych
- Lepsza przyswajalność witamin i minerałów
- Wsparcie układu immunologicznego